Duiken met een beperking... 

of met andere woorden: G-duiken

Iedereen kan duiken!

Een duiker die al meer dan veertig jaar duikt, zei het laatst zo: “Onder water voel ik me vrij. Ik kan bewegen naar welke kant ik ook maar wil: naar links en rechts, voor- en achteruit én naar boven en naar beneden. Het voelt als zweven!”

 

Dit gevoel is voor elk mens betoverend, maar stel je het plezier van dit zweven eens voor als je een lichamelijke beperking hebt! Boven water kost bewegen moeite en kracht, maar eenmaal onder water zweef je bijna gewichtsloos. Net als ieder ander. Een fantastische ervaring die de duiksport bij uitstek geliefd maakt bij mensen met een beperking.

 

Wij zijn als VVW (Vlaamse Vereniging voor Watersport) trots jou het G-programma te kunnen presenteren. Een compleet opleidingsprogramma voor duikers met een beperking én hun begeleiders.

Het G-programma, de Begeleiders en Instructeurs die ermee werken, gaan uit van wat de duiker met een beperking wél kan.

 

Voorwaarden om als G-duiker een duikbrevet te halen: 

Hij moet:

  • lid zijn van een VVW duikschool
  • ten minste 14 jaar oud zijn
  • de toelating hebben van je ouders indien je nog geen 18 bent
  • medisch geschikt bevonden zijn door een duikarts

 

Vanaf het brevet van D2 (of gelijkwaardig) kan een kandidaat de opleiding volgen om Begeleider te worden van een duiker met een beperking. Zowel in het zwembad als in Open Water wordt de kandidaat getraind om een duiker met een beperking op te leiden en te begeleiden. Het brevet Gespecialiseerd Begeleider kan worden behaald indien de kandidaat reeds beschikt over het brevet van Begeleider.

Hij wordt opgeleid  om alle handelingen uit te voeren die nodig zijn om te duiken met een niveau D-duiker. De G-Instructeur  is in essentie verantwoordelijk voor de opleiding en evaluatie van G-duikers, Begeleiders en Gespecialiseerd Begeleiders.

De G-Instructeur Trainer is in essentie verantwoordelijk voor de opleiding en evaluatie van G-Instructeurs en voor het algemene Duikonderricht met betrekking tot duikers met een handicap. 

De G-Docent is de uiteindelijke overkoepelende verantwoordelijke. De opleiding en de coaching van de G-IT valt eveneens onder zijn bevoegdheid.